2010. november 28., vasárnap

ANIMA ÉS ANIMUS

Az ellentétes nem belső tudattalan képviselője – Carl Gustav Jung által megfogalmazott anima és animus – a bennünk rejlő, de az ellenkező nemhez tartozó ideálképeket tartalmazza. Tehát az anima a férfiben élő nő, az animus a nőben élő férfi (a férfiak is képesek nőiesen viselkedni és a nők is tudnak férfiasan viselkedni).
Ez teszi lehetővé, hogy megtaláljuk a párunkat, ezért érezzük úgy, hogy a másikat ősidők óta ismerjük.
Ha megtaláljuk azt az embert aki, az animánkat/ animusunkat képezi, szerelmesek leszünk belé. Ez a partnerideál projekciója (kivetítése).

E lélekrészek észrevétlenül formálják karakterünket . A kézírásból nem állapítható meg egyértelműen az író személy nemi hovatartozása, csupán az határozható meg, hogy férfias avagy nőies jelleget mutat-e az íráskép.    

Néhány árulkodó írásjegy a nőies (anima) írásról:  
 - girland vagy árkád, - gyenge nyomaték, - vékony vonal, - esztétikus íráskép - nagyméretű írás, - kötött írás, - díszítettség megjelenése - kerekded formák az oválokban  
Animus jegyek az írásban:   - szögek megjelenése - erős nyomaték, - elrántott vonalak - csonkítások - egyszerűsítések, - kötetlen írás, - kisebb betűméret - nagyobb távolságok a betűk, sorok között


"Platón szerint a teremtés kezdetekor az ember nem olyan volt, mint ma. Nem léteztek férfiak és nők, csak egyféle lény létezett: alacsony volt, egy teste volt és egy nyaka, de a fején két arc volt, az egyik előre nézett, a másik meg hátra. Mintha két teremtményt összeragasztottak volna a hátuknál fogva. Ennek a lénynek két neme volt, négy lába és négy karja. De a görög istenek féltékenyek voltak, mert látták, hogy egy négy karú lény sokkal többet tud dolgozni, hogy a két arc mindig mindent lát, ezért nem lehet rajta ütni, a négy láb pedig sokáig tud gyalogolni, vagy egyszerűen talpon maradni. És ami a legveszélyesebb: egy ilyen kétnemű lénynek nincs szüksége másra, csak hogy szaporodni tudjon. Akkor azt mondta Zeusz, az Olümposz legnagyobb ura: "Tudom, mit lehetne csinálni ezekkel a halandókkal, hogy ne legyenek olyan erősek." És egy villámmal kettéhasította őket, megteremtvén ezzel a férfit és a nőt. Ez jelentősen megnövelte a föld népességét, de ezzel egyidejűleg nagyon meg is gyöngítette a lakóit. Mert most mindenkinek újra meg kellett keresnie az elveszített másik felét, hogy átölelhessék egymást, és ebben az ölelésben visszanyerhessék régi erejüket, hogy ellen tudjanak állni a támadásnak, hogy újra bírják a hosszú menetelést, a fárasztó munkát."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése